Ne glede na to, ali jih imate radi ali ne, družabna omrežja prežemajo naša življenja. Zelo verjetno imajo vaši učenci vsaj en profil na vsaj enem izmed njih. Tudi če imate družabna omrežja za vzrok odvračanja pozornosti v vašem razredu, pa obstajajo načini, kako izkoristiti njihov potencial za izboljšanje učne izkušnje vaših učencev.

Tu je sedem orodij družabnih omrežij, ki jih lahko uporabite tudi v učilnici!

 

Edmodo                                    

Edmodo, ustvarjen v fundaciji Georgea Lucasa, vam bo omogočal popoln nadzor vaše digitalne učilnice ter tako učencem zagotavljal zanesljiv in preprost način za povezovanje, sodelovanje in deljenje vsebin ter dostop do domačih nalog, ocen in šolskih obvestil. Z Edmodom lahko ustvarjate skupine, delite domače naloge, v razpored vnašate preverjanja in nadzorujete napredek učencev.

 

Google for Education

Ob neverjetni paleti izdelkov je videti, kot da je Googlovo poslanstvo spremeniti vsak vidik naših življenj, tudi izobraževanje in učenje. Google zagotavlja zanesljiv način za vzpostavitev spletnih vadnic, štetje učencev, oblikovanje nalog in pregledovanje izdelkov učencev. Namen pripomočkov Google for Education je ponuditi vse to, kar bi učitelji in šola potrebovali za svojo spletno učilnico – od funkcionalnosti do naprav.

 

Facebook

Čeprav Facebook ni orodje, ustvarjeno za izobraževanje, vsekakor lahko igra koristno vlogo pri pouku. Ena njegovih glavnih prednosti je splošna priljubljenost, pa tudi vsem dobro znani vmesnik. S pravilnimi nastavitvami zasebnosti lahko učitelji uporabljajo Facebook za ustvarjanje skupin svojih razredov, za deljenje člankov, dokumentov in videov ali pa za postavljanje vprašanj in posredovanje anket v zvezi s poučevanjem.

 

Twitter

Če je Twitter med vašimi učenci dovolj priljubljen, je lahko priročen kot svež in preprost način za njihovo motiviranje. Izvrsten je za objavljanje prihajajočih datumov/rokov, za usklajevanje delovnih nalog in spodbujanje učencev k postavljanju vprašanj. Njegova fleksibilnost in priljubljenost omogočata množico kreativnih načinov za vključevanje učencev.

 

Skype in the Classroom

Minili so dnevi, ko je bil Skype le orodje za vzdrževanje stikov s prijatelji in sorodniki. Skype in the Classroom vam omogoča organizacijo pouka v virtualnem okolju, vključevanje gostujočih govornikov v vašo »digitalno učilnico« in vodenje predavanj na daljavo. Ta pripomoček prav tako omogoča učiteljem z vsega sveta, da med seboj delijo primere dobre prakse in skupaj oblikujejo zanimive projekte za svoje učence.

 

TeacherTube

S TeacherTubom lahko uporabite video za prikaz kompleksnih idej v učilnici. To je pripomoček, ki učiteljem omogoča, da najdejo preverjene in zanesljive videoposnetke ter izdelajo svoj seznam za uporabo, skladno s kurikulumom. TeacherTube pa je več kot le orodje za skupno rabo videoposnetkov. Učiteljem namreč omogoča tudi komunikacijo z učenci ter izmenjavo fotografij, zvočnega gradiva in dokumentov.

 

TED-Ed

Gre za projekt, namenjen učiteljem in trenerjem, ki želijo hitro in energično razložiti zapletene pojme. TED-Ed omogoča pregledovanje in ustvarjanje videolekcij o različnih temah, od literature do ekonomije, in učiteljem omogoča sodelovanje z učenci prek številnih skupnosti in klubov. Za učence so še posebej privlačne profesionalne animacije, ki so ključnega pomena za videopouk.

 

Prevod in priredba: uredništvo Rokusove centrifuge

Vir: članek založbe Profil Klett