Digitalno opismenjevanje je pomemben del sodobnega izobraževanja. Strokovnjaki poudarjajo, da uvajanje tehnologije v šole zahteva tudi uvajanje usposabljanja za digitalno državljanstvo.

Tehnološki gigant Google je to upošteval in že pred časom v sodelovanju s strokovnjaki začel interaktivno kampanjo Be Internet Awesome, ki učence izobražuje o tem, kako se kar najbolje vesti na internetu.

Del Googlove kampanje je tudi Interland (v angleškem jeziku), igra, ki učence popelje v namišljeni svet, kjer se borijo s hekerji, ki s pošiljanjem lažne e-pošte in lažnih spletnih strani finančnih organizacij poskušajo pretentati uporabnike in jih pripraviti do razkrivanja osebnih podatkov. Borijo se tudi proti tistim, ki pretirano delijo informacije in intimne trenutke na družabnih omrežjih, pa tudi proti vsem takšnim, ki zlorabljajo. Seveda se otroci borijo s pomočjo spretnosti, ki jih imajo kot ozaveščeni digitalni državljani. In čeprav je učenje skozi igro lahko učinkovito, morajo tudi učitelji razpolagati z znanjem, s katerim učence učinkovito učijo, kako biti državljani spleta.

Zato je Google ponudbo programa Be Internet Awesome  razširil z brezplačnim spletnim tečajem (povezava do tečaja) o digitalnem državljanstvu in varnosti na spletu, s katerim želi učiteljem pomagati usvojiti temeljno znanje, ki ga potrebujejo za poučevanje svojih učencev, da bi bila njihova izkušnja z internetom varna in pozitivna.

Tečaj je razdeljen na pet lekcij:

  1. Zaščita na internetu in zasebnost – ta lekcija je osredotočena na nastavljanje varnih gesel.
  2. Zaščita mobilnega telefona s poudarkom na izogibanju prenosom podatkov, ki lahko škodijo.
  3. Informirano iskanje na internetu, ki vključuje ocenjevanje zanesljivosti spletnih virov.
  4. Zaščita pred tako imenovanimi scam prevarami (najpogosteje v obliki elektronske pošte), ki postavlja temeljna pravila za izogibanje lažnim stranem, sporočilom in osebam ter drugim prevaram.
  5. Upravljanje spletnega ugleda, ki pomaga z dolgoročnimi veščinami za zaščito zasebnosti.

Google s tem omogoča tako opolnomočenje učiteljev kot vzgajanje odgovornih digitalnih državljanov že od malih nog.

 

Kako učenje veščin digitalnega državljanstva uvajajo po svetu

Glede na to, da šole uvajajo tehnologije, namenjene vsakemu učencu, in izvajajo programe BYOD (»prinesite lastno napravo«), je poučevanje učencev, ki jim omogoča varno brskanje po internetu, temeljno pravilo.

Kot pravi Melissa Miller, koordinatorica javne šole v Bremnu v ameriški zvezni državi Indiana, je učenje veščin digitalnega državljanstva sestavni del njihovega kurikuluma. Standardi njihovega poučevanja tehnologije zajemajo vse od tega, kako uporabljati tipkovnico, do načinov, na katere lahko učenci zaščitijo svojo zasebnost in informacije o sebi na internetu.

Allison Renda, učiteljica na šoli Broadalbin-Perth Intermediate School v Amsterdamu v ameriški zvezni državi New York, pravi, da pri izobraževanju svojih učencev o tem, kako uporabljati naprave v učilnici, vedno začne z lekcijo o obnašanju na internetu. Njeni učenci ob začetku vsakega leta napišejo zavezo o digitalnem državljanstvu, s čimer se zavežejo k prizadevanju za to, da bodo boljši digitalni državljani.

Omenjena Googlova orodja tako učiteljem kot učencem omogočajo, da na preprosto dostopen način uporabijo digitalna orodja v svojo korist. Predstavite igrico Interland svojim učencem ter jim razložite njen namen in pomene znotraj posameznih nalog. Zabavne igrice, skozi katero bodo pridobivali točke za dobro vedenje, se zagotovo ne bodo branili! Brezplačni tečaj za učitelje pa izkoristite za nadgrajevanje lastnega znanja o pasteh in o varnejši uporabi spletnih tehnologij.

Prevod in priredba: uredništvo Rokusove centrifuge

Vir: članek založbe Profil Klett