Delo z učenci tudi učitelje vsakodnevno spodbuja k razmišljanju. Razmišljajo o načinu dela, oblikah in metodah dela, sprašujejo se, ali poučujejo v skladu s časom ali pa je njihova izvedba šolske ure ostala v obdobju, ki ga že obravnavajo pri zgodovini. Pogosto pa se sprašujejo tudi, kakšno korist imajo vsebine, ki jih poučujejo, za otroke v vsakodnevnem življenju. V tem celovitem procesu lahko včasih posežejo tudi po simulacijah iz sveta odraslih, s pomočjo katerih lahko tako mlajši kot starejši učenci prevzemajo pomembne vloge pri svojem delu in učenju.

Ena od takih simulacij je tudi dodeljevanje vlog pri skupinskem delu, projektnih nalogah in podobnih aktivnostih, kjer učenci postanejo »pomembne osebe«. K tej pomembnosti bo veliko prispevalo obeleževanje vlog učencev z akreditacijskimi karticami. Akreditacije v svetu odraslih vidimo na različnih pomembnih dogodkih, konferencah, srečanjih, simpozijih … Nosijo jih ugledne osebe, novinarji, politiki – zakaj jih potemtakem ne bi tudi učenci? Že v najmlajših učencih se tako vzbudi občutek odgovornosti, zaradi česar svoje naloge izpeljejo z večjo zavzetostjo in odgovornostjo, saj z akreditacijo njihovi vlogi damo večjo težo.

Za izdelavo akreditacije se ni treba posebej namučiti, saj internet ponuja mnogo pripomočkov, s katerimi je njihova izdelava zelo preprosta. Tokrat z vami delimo pripomoček BigHugeLabs, ki je dostopen na tej povezavi.

 

Postopek izdelave akreditacijske kartice v nekaj korakih

Kliknite na to povezavo, ki vodi na stran za izdelavo akreditacijskih kartic. Izberite fotografijo, ki jo želite namestiti na akreditacijo. Lahko jo naložite s svojega računalnika, prek Dropboxa ali z družbenih omrežij, v katere ste prijavljeni. Uporabite lahko fotografije učencev ali na primer slike priljubljenih risanih junakov.

1

Nato določite stil in vrsto akreditacije – na primer akreditacijo z imenom (Name badge) ali akreditacijo s fotografijo (Photo badge). Določite njeno postavitev (pokončno ali ležeče) in barvo. Pri izbiri barve si zapomnite in zapišite številko odtenka, saj boste tako najlaže ponovili barvo na vseh akreditacijskih karticah.

2

Naslednji korak je vpis naziva projekta v glavo in na primer šolskega leta v nogo, vpis imena in priimka učenca ter dodajanje opisnega besedila, ki označuje učenčevo zadolžitev ali vlogo.

3

Na koncu vse skupaj potrdite z izbiro ukaza »Create«. Po nekaj trenutkih lahko akreditacijo prenesete na računalnik (z izbiro možnosti »Download«), jo ponovno uredite (»Edit«) ali celo delite na družbenih omrežjih medijih ali prek e-pošte.

Velikost natisnjene akreditacije izberite po želji, tokrat priporočamo velikost 9 x 7 cm.

4

 

Prevod in priredba: uredništvo Rokusove centrifuge

Vir: članek založbe Profil Klett (avtorica: Adrijana Leko)