Pozitivna psihologija se ukvarja s preučevanjem in krepitvijo pozitivnih vidikov človeškega življenja in duševnosti: z vprašanji sreče, zadovoljstva, smisla, optimizma, predanosti, zanosa, upanja, vztrajnosti, odpornosti in psihičnega blagostanja ter z drugimi pomembnimi pozitivnimi vidiki človeškega življenja in doživljanja. Pozitivna edukacija pa spoznanja, metode in tehnike uporabne pozitivne psihologije prenaša v šolsko okolje.

Tisti, ki delate v šolstvu, gotovo velikokrat čutite, kako pomembno vlogo v šolskem okolju igrajo kakovostni odnosi in prijetni občutki ter čustva; raziskave po svetu pa jasno kažejo tudi, da se v šolah, v katerih se učitelji in učenci bolje počutijo, izboljšajo tudi rezultati. Zato se je o pozitivni psihologiji še kako smiselno pogovarjati: ko prenašamo njena spoznanja v učilnice in šole, se namreč lahko zgodijo mnoge pomembne spremembe.

O pozitivni psihologiji smo se pogovarjali v sklopu 60-minutnega spletnega predavanja, ki ga je vodil doc. dr. Kristijan Musek Lešnik, predstojnik Centra za pozitivno psihologijo.

Skozi predavanje smo osvetlili nekatera izmed najpomembnejših spoznanj sodobne psihologije in njene mlade veje, pozitivne psihologije, za življenje in delo v šoli. Predavatelj nam je predstavil tudi nekaj predlogov, kje in kako poiskati ideje za uporabo pozitivne psihologije v učilnici, v zbornici in še kje.

Bi želeli pogledati posnetek predavanja? Ogledate si ga lahko tukaj >>>>