Dr. Daša Pavlovič, kustosinja arheologinja iz Narodnega muzeja Slovenije, je na prošnjo revije National Geographic Slovenija za majsko izdajo temeljito pregledala muzejske zbirke zgodnjesrednjeveškega nakita iz obdobja od 5. do 10. stoletja z območja današnje Slovenije ter pripravila nabor najlepših in najpomembnejših primerkov. Tomaž Lauko, fotograf Narodnega muzeja Slovenije in vrhunski strokovnjak za upodabljanje muzejskih predmetov, pa se je odločil, da bo za revijo zasnoval niz novih postavitev in posnetkov s primernimi osvetlitvami in podlagami. Tako vam bo v tej številki postreženo s pravo vizualno poslastico.

V majski številki revije National Geographic Slovenija preberite še:

Leonardova zapuščina
Ustvarjalnost Leonarda da Vincija še pet stoletij po njegovi smrti navdihuje umetnike, znanstvenike in inženirje.

Morje plastike
Plastični odpadki v morjih razpadejo do izjemno majhnih delčkov, tako imenovane mikroplastike, to pa zaužijejo morske živali.

Novi začetki v Mozambiku
Med krvavo državljansko vojno je smrt kosila tudi v živalskem svetu. Zdaj si je narodni park Gorongosa opomogel – in na novo zaživel.

Aljaški gasilci padalci
Člani teh enot se spuščajo v gozdove v nevarni dirki s časom: majhne ognje skušajo pogasiti, preden bi se razvili v obsežne požare.

Bleščeči »mračni vek«
Že zgolj bežen sprehod skozi zbirke zgodnjesrednjeveškega nakita, ki ga hrani Narodni muzej Slovenije, pokaže, kako pestro in raznoliko je bilo takrat življenje.

Naročniki so majsko številko že prejeli, v prosti prodaji bo revija na voljo od torka, 30. aprila.

Še več zanimivih vsebin, ekskluzivnih reportaž in izjemnih zgodb najdete na spletni strani www.nationalgeographic.si, revijo National Geographic Slovenija pa lahko spremljate tudi na družabnem omrežju Facebook.

Založba Rokus Klett je izdajateljica revije National Geographic Slovenija. Revija izhaja v slovenskem jeziku od maja 2006.