Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na kakem dogodku začeli klepetati s popolnim neznancem, že po nekaj minutkah pa se vam je zazdelo, kot da se že od nekdaj poznata, in čas je minil, kot bi mignil? Ste po drugi strani že kdaj spregovorili s kom, pri katerem se vam je zdelo, da prav nobena tema ni prava, in so se sekunde pogovora zdele dolge kot ure? Kaj točno se je zgodilo?

V prvem primeru ste najverjetneje naleteli na osebo s komunikacijskim profilom, enakim ali podobnim vašemu, s katero ste zaradi energijske in vsebinske sinergije z lahkoto našli teme za pogovor, v drugem pa zelo verjetno na vam nasprotno osebo, s katero je komunikacija brez pravih orodij dejansko lahko zelo izčrpavajoča.

Kako lahko prepoznate svoj profil in profil svojega sogovornika? Preprosto, potrebujete le nekaj minut, pa lahko s skoraj 90-odstotno gotovostjo določite, v kateri profil sodi vaš sogovornik.

Osnovna kriterija, ki vam lahko izredno pomagata, sta govorica telesa in izbor besed, ki jih uporablja vaš sogovornik. Z zgolj nekaj koraki, stiskom roke in nekaj uvodnimi stavki namreč lahko razkrije svoj nivo energije in miselno naravnanost. Kaj morate torej opazovati?

1. GOVORICA TELESA

Ko vaš sogovornik vstopi v prostor, opazujte način, kako se premika, kako gestikulira, koliko prostora zavzame in kakšna je njegova mimika.

Osebe z visoko energijo, odločno govorico telesa, močnimi kretnjami in velikim osebnim prostorom sodijo v ognjeni profil. Podobno energični so ljudje s sončnim profilom, le da je govorica telesa bolj igriva, včasih celo teatralna, obrazna mimika pa ves čas izraža odnos do povedanega ali slišanega. Če je vaš sogovornik hiter v mislih, besedah in govorici telesa, potem skoraj zagotovo sodi v enega od naštetih dveh profilov.

Če je oseba nasproti vas videti mirna, se smehlja, govori bolj počasi, deluje nekoliko sramežljivo, vendar vas vseeno gleda v oči in odlično posluša, se verjetno pogovarjate z lesom. Če pa je sogovornik videti, kot da ga tema ne zanima preveč, ima nevtralen obraz, vas le redko pogleda v oči in ohranja tudi fizično razdaljo med vami in seboj, premiki in gibi telesa pa so redki, verjetno sedite nasproti vodi.

Vir: osebni arhiv

2. VSEBINA

Ko ste ocenili nivo energije svojega sogovornika, veste, ali sodi na levo ali na desno stran spodaj prikazanega komunikacijskega profila. Zdaj zastavite nekaj vprašanj in dobro poslušajte.

Če bo vaš sogovornik odgovarjal večinoma z da in ne ali pa zgolj v kratkih, faktografskih stavkih, zanimale pa ga bodo predvsem točne tehnične podrobnosti vaše vsebine, gre najverjetneje za vodni profil. Podobno jedrnat, vendar precej močnejši in odločnejši je ogenj, ki vas bo pogosto prekinil, da pove svoje mnenje – in slednje boste zelo težko spremenili. Govoril bo predvsem o sebi in svoji uspešnosti s katerega koli področja, besede pa bodo pogosto nekoliko netaktne in neposredne.

Oseba, ki ji nikoli ne zmanjka besed, verjetno sodi v sončni profil, saj tega odlikuje obilica anekdot, šal, zanimivih primerjav in predvsem osebnih zgodb. Edini izziv je pri soncu ta, kako sploh kdaj priti do besede, zagotovo pa je takšne ljudi užitek poslušati, saj pogosto zabavajo celotno zbrano družbo. O sebi in o ljudeh okrog sebe govori tudi les, vendar večinoma zgolj in najraje enemu samemu sogovorniku, pa še to le pod pogojem, da se že poznata, saj sicer raje posluša in daje vtis, da mu je nekoliko nerodno razkriti kaj osebnega.

Ko ugotovite, s katerim profilom se pogovarjate, so stvari precej lažje, saj boste točno vedeli, kakšne besede uporabljati in kako govoriti, da vas bo sogovornik kar najbolje slišal.

Avtorica članka: Vesna Sodnik