Nosilna reportaža v marčevski številki se dotika perečega problema današnjega časa: planet se duši v smeteh; kam z njimi? Po mnenju nekaterih bi morali iz tistega, kar zavržemo, pridobiti čim več uporabnega.

Znanstveniki so med opazovanjem gnezd divjih čebel razkrili nenavadne oblike vedenja in zvijače, ki jih te žuželke uporabljajo za preživetje.

Je nastopanje makakov na Japonskem del tradicije ali gre za zlorabo živali? Javnost kljub dolgi zgodovini nastopanja primatov v predstavah, podobnih cirkuškim, nanj gleda vse bolj kritično.

Predstavljamo vrhunske raziskovalke National Geographica, pionirke na svojih področjih.

Raziskujemo usodo nigerijskih šolark, ki so jih leta 2014 ugrabili pripadniki skrajne skupine Boko Haram. 112 jih še vedno pogrešajo; preživele si prizadevajo, da bi spet lahko razmišljale o prihodnosti.

V domači zgodbi pa vam predstavljamo pariški fotografski opus Vena Pilona. Proti koncu dvajsetih let se je umetnik podal v Pariz, takrat nesporno prestolnico svetovnega umetniškega in družabnega življenja. A boemski vrvež mesta luči Pilona ni toliko navdihoval k slikarskemu kot k fotografskemu ustvarjanju.

Revijo National Geographic Slovenija lahko kupite v prosti prodaji ali pa se nanjo naročite tukaj.